Υπεροχή Ξύλινων Κουφωμάτων
Από τις εφαρμογές στην ναυπηγική στις ξύλινες δομές εκατοντάδων ετών, έχει αποδειχθεί ότι το ξύλο διαθέτει εξαιρετική αντοχή στον χρόνο.
Σε αντιδιαστολή με τα κουφώματα από άλλα υλικά, τα ξύλινα κουφώματα μπορούν να μείνουν πάντα καινούρια μετά από απλή συντήρηση. Η σημαντική διαφορά με τα κουφώματα από άλλα υλικά είναι ότι τα τελευταία επισκευάζονται με μεγάλη δυσκολία ή και καθόλου, ενώ μπορούν να υποστούν σημαντικές, μη αναστρέψιμες, μοριακές αλλοιώσεις.
Πρόσφατη έκθεση του διεθνούς οργανισμού προστασίας του περιβάλλοντος WWF αναφέρει ότι η αναμενόμενη ζωή ενός ξύλινου παράθυρου 1.5 μ2 είναι 60 έτη και με συχνή συντήρηση πολύ περισσότερο.
Αν και πολλές φορές παρουσιάζονται ως λύσεις χωρίς ανάγκη συντήρησης, είναι γνωστό ότι τα παράθυρα από άλλα υλικά, μπορούν να υποστούν μη αναστρέψιμες αλλοιώσεις κατά την επαφή τους με άλατα παραθαλάσσιων κυρίως περιοχών.
Ανάλογα με την ποιότητα της κατασκευής τους, τόσο τα ξύλινα κουφώματα όσο και αυτά από άλλα υλικά μπορούν να υποστούν αλλοιώσεις στο χρώμα τους και στρεβλώματα κατά την έκθεσή τους σε απαιτητικές καιρικές συνθήκες.
Βάση ευρωπαικών νομοθεσιών πληρούμε όλες τις προδιαγραφές με αποτέλεσμα το σωστά κατασκευασμένο ξύλινο κούφωμα να καθίσταται πιο αποτελεσματικό και ποιοτικό από κουφώματα PVC και αλουμινίου.
Θερμομόνωση
Εκεί που η υπεροχή του ξύλου έναντι των άλλων υλικών παραγωγής κουφωμάτων γίνεται ιδιαίτερα αισθητή είναι στην θερμομόνωση. Η θερμομόνωση που προσφέρει το ξύλο είναι τέτοια που μας επιτρέπει να πιάσουμε με ασφάλεια ένα φλεγόμενο τεμάχιο από την μη φλεγόμενη άκρη του.
Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών έχουν εξαλείψει τα προβλήματα που συνδέονταν με την παραδοσιακή μεθοδολογία παραγωγής ξύλινων κουφωμάτων.
Ενα ξύλινο κούφωμα είναι πολύ πιο βραδύκαυστο από οποιοδήποτε άλλο υλικό, είναι πλήρως οικολογικό και δεν χρειάζεται τη δήθεν ανακύκλωση που χρειάζονται τα άλλα υλικά για να ονομαστούν «οικολογικά».
Εξοικονόμηση Ενέργειας
Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι μέρος της ζωής όλων μας. Είναι αξιοσημείωτο ότι στην Ελλάδα, ο κτιριακός τομέας καταναλώνει σχεδόν το 40% της ενέργειας της χώρας. Ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτής της ενέργειας σπαταλάται λόγω τοποθέτησης κουφωμάτων χωρίς κατάλληλες προδιαγραφές και χωρίς ενεργειακά κρύσταλλα.
Το WWF επισημαίνει ότι τα παράθυρα από PVC χρειάζονται 8 φορές περισσότερη ενέργεια κατά την παραγωγή τους από τα αντίστοιχα ξύλινα παράθυρα. Πρόσφατη μελέτη του Αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας κατά την
παραγωγή αλουμινίου αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος αυτού. Η κατανάλωση ενέργειας είναι ακόμα υψηλότερη κατά την παραγωγή αλουμινίου, αφού απαιτούνται μεγάλες ποσότητες ηλεκτρισμού για την ηλεκτρόλυση του στοιχείου αυτού από τις πρώτες του ύλες (π.χ. βωξίτης). Αναφέρει ρητά ότι η βιομηχανία παραγωγής αλουμινίου είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας κατά μονάδα βάρους προιόντος, και γενικότερα η πιο ενεργειοβόρος όλων των βιομηχανιών. Ενδεικτικά, η αμερικανική βιομηχανία αλουμινίου μόνο, καταναλώνει ενέργεια που θα έφτανε να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες πάνω από 7 εκατομμυρίων νοικοκυριών ετησίως.
Πέρα από την φάση της παραγωγής καθαυτής, τα ξύλινα κουφώματα συντελούν σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας λόγω των εξαιρετικών θερμομονωτικών ιδιοτήτών τους. Το ξύλο, με την εξαιρετικά χαμηλή θερμοαγωγημότητά του, ελαχιστοποιεί την απώλεια θερμότητας μειώνοντας δραστικά την ενέργεια που απαιτείται για την θέρμανση ενός χώρου.
Με την επιλογή ξύλινων παραθύρων & μπαλκονοπορτών της εταιρείας Γιαλελή και με τη χρήση εξελιγμένων θερμικών κρυστάλλων, μπορείτε να μειώσετε τις απώλειες ενέργειας του σπιτιού σας κατά πολύ.
Ατμοσφαιρικοί Ρύποι
Ιδιαίτερα γνωστά θέματα μεγάλης οικολογικής σημασίας είναι η ρύπανση της ατμόσφαιρας και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το διοξείδιο του άνθρακα, CO2, είναι ο κύριος ρύπος που συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη.
Το WWF υπολογίζει ότι για κάθε παράθυρο που παράγεται από PVC, απελευθερώνονται συνολικά 49.9 κιλά CO2 (84% κατά την παραγωγή της πρώτης ύλης και 16% κατά την παραγωγή του κουφώματος). Αντίθετα, η παραγωγή ενός ξύλινου κουφώμάτος, συνολικά ελευθερώνει μόλις 5.7 κιλά CO2. Το PVC επίσης ελευθερώνει ιδιαίτερα τοξικές ουσίες κατά την καύση του, όπως καρκινογόνες διοξίνες, HCl και βαρέα μέταλλα.
Ενδεικτικό είναι ότι στην Μεγάλη Βρετανία μόνο, κατά το έτος 2000, χρησιμοποιήθηκαν 240,000 τόνοι PVC για την παραγωγή παραθύρων. Η WWF εκτιμά ότι από αυτά, το 83% καταλήγει σε χωματερές, το 15% αποτεφρώνεται και μόνο το 3% ανακυκλώνεται.
Για τους παραπάνω λόγους, και για θέματα αισθητικής, η αγορά της Αγγλίας συστηματικά απομακρύνεται από τα κουφώματα PVC, με μεγάλες εφημερίδες όπως οι Sunday Times να γράφουν με γλαφυρά λόγια κατά του υλικού αυτού.
Επικίνδυνοι ρύποι απελευθερώνονται επίσης και κατά την παραγωγή αλουμινίου. Αφενός, μεγάλες ποσότητες CO2 απελευθερώνονται κατά την παραγωγή των πολύ μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας που χρειάζονται και την απομόνωση του υλικού από τις πρώτες του ύλες.
Αφετέρου, όπως επισημαίνει μελέτη του Αμερικανικού υπουργείου ενέργειας αναφέρει, κατά την διαδικασία παραγωγής αλουμινίου απελευθερώνονται μεταξύ άλλων μονοξείδιο του άνθρακα (CO) και ιδιαίτερα ζημιογόνοι υπερφθοράνθρακες (PFC). Οι τελευταίοι, είναι 6500 φορές πιο ζημιογόνοι σχετικά με το φαινόμενο του θερμοκηπίου από το CO2.
Περιορισμοί Δόμησης
Ως τυχαίο παράδειγμα αναφέρεται η παράγραφος 20, του άρθρου 6 του ΦΕΚ 927/Δ/23-10-2002 περί περιορισμών δόμησης στον παραδοσιακό οικισμό Παροικιάς, Πάρου:
«Τα κουφώματα πρέπει να είναι ξύλινα, μονόχρωμα
σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα.»
Χρήσιμη σύνοψη των παραδοσιακών οικισμών στην Ελλάδα αλλά και των σχετικών ΦΕΚ περιορισμών δόμησης προσφέρεται και στην ιστοσελίδα buildings.gr.